Η κλασική ομηρική φράση «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης» αποδίδεται στον γενναίο Έκτορα όταν άρχισε ο Τρωικός Πόλεμος. Οι Αχαιοί και οι σύμμαχοί τους ήθελαν να κατακτήσουν και την Τροία. Οι Τρώες όμως αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους Αχαιούς και τους συμμάχους τους. Δεν παράδωσαν την ιερή τους γη στους εχθρούς τους. Η απόφαση τους να πολεμήσουν όχι μόνο ήταν αμετάκλητη, αλλά και θεάρεστη· η δειλία και οι σκέψεις για υποχώρηση ταιριάζουν μόνο σε απερίσκεπτους ανθρώπους και προδότες.
Εδώ και λίγα χρόνια μετά το “κούρεμα” των καταθέσεων που έγινε το 2013, η ημικατεχόμενη Κύπρος άρχισε να βιώνει έκτος από την κατοχή της Τουρκίας και δύσκολες οικονομικές καταστάσεις με αρκετά κοινωνικά προβλήματα. Όπως είναι γνωστό, το “κούρεμα” καταθέσεων δεν έγινε μέχρι στιγμής σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, και το πρώτο πείραμα της Τρόικας ήταν η Κύπρος. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο κόσμος έχασε τις καταθέσεις του, τις οικονομίες μιας ζωής, είδε τους κόπους του, του μόχθους μιας ζωής να χάνονται, χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη… Μετά από το “κούρεμα” έκλεισε η δεύτερη μεγάλη Τράπεζα στην Κύπρο, η Λαϊκή Τράπεζα. Φυσικά μερικά άτομα και εταιρείες που γνώριζαν ότι θα γίνει “κούρεμα” στις καταθέσεις, φρόντισαν να αποσύρουν τα χρήματα τους έγκαιρα από τις Κυπριακές Τράπεζες και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Είδαμε ανθρώπους που ενώ προηγούμενος είχαν οικονομική άνεση, μετά το κούρεμα να μένουν χωρίς χρήματα και σε αρκετές περιπτώσεις να μένουν και με χρέη. Γονείς να αναγκάζονται να σταματούν τα παιδιά τους από τις σπουδές τους στο εξωτερικό και να επιστρέφουν πίσω στην Κύπρο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ακούσαμε για περιπτώσεις που αρκετοί αρρώστησαν από το μεγάλο σοκ που έχασαν τα χρήματα τους σε μια μέρα. Αρκετοί πολιτικοί τους έδωσαν υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους όμως δεν διόρθωσαν τη μεγάλη αδικία που έγινε εις βάρος τους. Πλέον χάθηκε η εμπιστοσύνη προς στις Τράπεζες. Ο περισσότερος κόσμος φοβάται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναγίνει “κούρεμα” ή φορολογία πάνω στις καταθέσεις.
Ήταν φυσικό και αναμενόμενο με την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα να αυξηθούν οι φορολογίες. Να μειωθούν τα επιδόματα, οι χορηγίες προς τους πολίτες. Αφού η οικονομική κρίση συνεχίζεται, έκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων, μείωσαν τις συντάξεις των συνταξιούχων.
Στην μικρή κοινωνία της Κύπρου η οποία αντιμετωπίζει την κρίση των αξιών και θεσμών εδώ και χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση έφερε στη ζωή μας χρόνια προβλήματα, σκάνδαλα διαπλοκές που ήταν κρυμμένα κάτω από το “χαλί” εδώ και δεκαετίες. Μερικοί από τον απλό κόσμο βλέποντας αυτή την απαράδεκτη κατάσταση άρχισαν να ξυπνούν σιγά σιγά και να αντιδρούν για αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις που βιώνει η κοινωνία.
Παρόλο που η Κύπρος είναι η Χώρα της κατοχής, της προσφυγιάς, η Χώρα που εδώ και 46 χρόνια αναζητά ακόμα τους αγνοούμενούς της, οι άνθρωποι της στην πλειοψηφία έχουν αλλάξει προς στο χειρότερο. Έβαλαν στην άκρη τις βασικές αρχές, Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια και δίνουν προτεραιότητα στην εξουσία, το συμφέρον, το χρήμα, το φαγητό και την καλοπέραση.
Η κοινωνία ταλαντεύεται κάθε λίγο από σκάνδαλα, από μίζες. Φτάσαμε σχεδόν στο σημείο όποια “πέτρα” σηκώσουμε να βλέπουμε ότι υπάρχουν σκάνδαλα. Πολιτικοί που δεν σηκώνουν “μύγα στο σπαθί” τους είναι τελικά άπληστοι, πουλημένοι. Ορισμένοι πολιτικοί που μιλούν για διαφάνεια, για αρχές, για αξίες είναι οι πρώτοι που καταπατούν τον όρκο που έδωσαν στο κόσμο. Ορισμένοι πολιτικοί μεριμνούν πριν τελειώσει η καριέρα τους να τακτοποιήσουν τους συγγενείς, τους φίλους τους, τους κουμπάρους τους σε καλές εργασίες καθώς επίσης να φύγουν με περισσότερη οικονομική ευχέρεια. Για αρκετούς τώρα πολιτικούς και όχι μόνον, το σύνθημα αντί να είναι αμύνεσθαι περί Πάτρης, εδώ και καιρό είναι αμύνεσθαι περί πάρτυς. Η κοινωνία βλέπει και ζει εδώ και καιρό το μεγάλο σκάνδαλο με τα “χρυσά διαβατήρια”, με τις μεγάλες μίζες που πήραν αρκετοί. Δόθηκαν δάνεια σε επώνυμους χωρίς να πληρούν τα κριτήρια όπως επίσης έγιναν διαγραφές δανείων ξανά σε επώνυμους επισήμους. Τελικά για την πλειοψηφία των ανθρώπων ο αγώνας είναι περί χρημάτων και εξουσίας. Ένας αληθινός Ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μάτσης, όταν προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν με ένα τεράστιο μυθικό ποσό οι κατακτητές Άγγλοι για να προδώσει, απάντησε στον εχθρό: « Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»
Στο ίδιο έργο θεατές ξανά. Δεν έχουμε σωτηρία σαν λαός εάν δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι των σκανδάλων. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν αναμένει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε τιμωρία των ενόχων αυτών που εμπλέκονται στα σκάνδαλα. Πέρασαν χιλιάδες χρόνια όταν ο Σόλων που έζησε 630-560π.χ. Αρχαίος Αθηναίος Νομοθέτης και φιλόσοφος είπε μεταξύ άλλων: «Οι Νόμοι μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης, αν πέσει πάνω του κάτι ελαφρό και αδύνατο, το συγκρατεί· αν όμως πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο, σκίζει τον ιστό και φεύγει.»