Οι Ελβετοί έχουν δίκιο να φοβούνται όχι μόνο μικρές, πιθανόν προσωρινές παρενέργειες, από τα εμβόλια του κορωναΐού που ευρίσκονται σε εξέλιξη – αλλά σημαντικές ζημίες στην υγεία τους. Ειδικότερα τα εμβόλια αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων βασίζονται σε μια νέα μέθοδο RNA / DNA που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ανθρώπους πριν, αναμένεται να λάβουν έγκριση έκτακτης ανάγκης μετά από μια περίοδο ανάπτυξης μόλις μερικών μηνών. Κανονικά η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου διαρκεί περίπου οκτώ χρόνια.
Με την κανονική, μακρά περίοδο ανάπτυξης, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η ανίχνευση και η αξιολόγηση της καθυστερημένης βλάβης. Μελέτες με μικρό αριθμό δοκιμαστικών ατόμων διεξάγονται παράλληλα με μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό δοκιμαστικών ατόμων. Επομένως, μακροχρόνιες επιδράσεις και παρενέργειες, ειδικά των νανοσωματιδίων που εμπεριέχονται στα εμβόλια γονιδίων, δεν μπορούν να διερευνηθούν επαρκώς – γεγονός που πολλοί Ελβετοί γνωρίζουν πολύ καλά, παρά το ότι τα επικρατούντα ΜΜΕ δεν το αναφέρουν.
Τέλος, όσο πιο δρακόντεια μέτρα επιβληθούν, για να υποχρεώσουν τους Πολίτες να αποδεχθούν τα εμβόλια, τόσο πιο απρόθυμοι θα γίνονται – αφού τα μέτρα αυτά θα θεωρηθούν από τους σκεπτικιστές, ως μία πρόσθετη απόδειξη της ελαττωματικότητας των εμβολίων. Με δεδομένο δε το ότι, δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μετάλλαξη του ιού που θα καταστήσει τα εμβόλια άχρηστα, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβουν – ειδικά σε μία εποχή που οι συνθήκες στην οικονομία είναι εκρηκτικές, οπότε αρκεί μία μικρή σπίθα για να ξεσπάσει μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά: τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις.