Καλό Πάσχα! Και τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε καθώς δύο ημέρες πριν ξεκινήσει το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μέλη της επιτροπής των ειδικών αναφέρουν ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα αλλά και ότι ουσιαστικά θα συνεχίσουμε να ζούμε με κάποιας μορφής καραντίνα μέχρι τον Απρίλιο ή και Μάιο.
Και αυτό γιατί όπως εμείς στο pronews.gr σας έχουμε αναφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ανασταλτικός παράγοντας μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάτι που είχε παραδεχτεί και ο Γ.Μαγιορκίνης τον Μάιο όταν είχε αναφέρει ότι «η αύξηση της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει ένα 30% μείωση της μεταδοτικότητας».
Έτσι ουσιαστικά “ποντάρουν” στον κύκλο του ιού όπου όλοι οι άλλοι ιοί, και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τα μέτρα μέχρι την άνοιξη (που μέσα στο χειμώνα μπορεί να γίνουν ακόμα και πιο σκληρά) ή καλύτερα μέχρι το Πάσχα( 2 Μαΐου του 2021).
Επιπλέον εκείνη την περίοδο είναι υπολογισμένο να έχει εμβολιαστεί ένα τμήμα του πληθυσμού (υπολογίζεται μέχρι τότε να έχουν εμβολιαστεί 300.000) και ειδικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό, οι άνω των 65 που έχουν υποκείμενα νοσήματα αλλά και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ξανά ότι ακόμα και αν δεν έχουμε την εύρεση του εμβολίου αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και ουσιαστικά θα οδηγήσει στην νόσηση του 70-80% με την διαφορά όμως ότι το 98-99% θα είναι ασυμπτωματικοί όπως έχουν δείξει τα στοιχεία.
Και εφόσον το εμβόλιο είναι κομβικό στοιχείο για άρση των μέτρων, και επαναφορά στην κανονικότητα (αν και η συνεχή λήψη μέτρων περιορισμού δεν ξέρουμε πως θα αφήσει κοινωνία και οικονομία), απορούμε για πιο λόγο δεν τίθεται στο τραπέζι και το ρωσικό εμβόλιο Spuntik-V.
Για πιο λόγο έχουν δεσμευτεί(και αυτό μπορεί να σημάνει αργοπορία) σε συγκεκριμένα εμβόλια και εκτός παιχνιδιού μένει και το ήδη σε χρήση (και βάση τα όσα έχου νδει το ως της δημοσιότητας λειτουργικό) ρωσικό εμβόλιο; Γιατί δεν υπάρχει συμφωνία εγχώριας, κατόπιν αδείας, παραγωγής του εμβολίου (εφόσον λάβει την άδεια έγκρισης από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας) κάτι που μπορεί να οδηγούσε σε εμβολιασμό και άρση μέτρων ακόμα και τον Ιανουάριο;
Αλλιώς με την αναμονή για άρση μέτρων(για τώρα υπομονή) μέχρι το Πάσχα θα μπορούμε να πούμε, δυστυχώς, ότι θα μιλάμε για ακόμα μια χαμένη τουριστική χρονιά (ίσως όχι όσο του 2020) ενώ δεν θα επηρεαστεί μόνο η τουριστική χρονιά του 2021 αλλά και του 2022 και ίσως σε ειδικές περιπτώσεις και του 2023.
Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, υπογράμμισε ότι η τήρηση των μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα κρίνει είτε την παράταση και κλιμάκωση τους, είτε την αποκλιμάκωσή τους.
Παράλληλα, την ελπίδα ότι το μερικό λοκντάουν θα διαρκέσει περισσότερο εξέφρασε στον σταθμό μας ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Xαράλαμπος Γώγος: Άσχημα τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη
«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα.
Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε ο καθηγητής.
Ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι μπορεί να δούμε αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ.
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε» τόνισε.
Προσβλέπουμε στο εμβόλιο, εξήγησε ο Χαράλαμπος Γώγος, αυτός είναι ο τελικός στόχος μας, προσπαθούμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε ένα επίπεδο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας για να φτάσουμε στις αρχές του χρόνου στον εμβολιασμό, έτσι ελπίζω, καταρχάς των υγειονομικών, για να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και μέχρι Απρίλιο – Μάιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού».
Και συνέχισε:
«Μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».
Μανώλης Δερμιτζάκης: Έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα ένα μήνα πριν
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι «δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το λοκντάουν θα κρατήσει παραπάνω».
Εξήγησε ότι στη χώρα μας πήραμε τρία πακέτα μέτρων. «Τα προπροηγούμενα ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες» σχολίασε.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αριθμοί των κρουσμάτων μπορεί να φτάσουν και τις 3.000, και παραπάνω, αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για φυσιολογική πορεία.
«Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) ένα μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» δήλωσε δε. «Έχουμε πάντως ένα καλό πακέτο μέτρων πρόσθεσε.
Πηγή: Pronews