Για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ, σύμφωνα με ενημερωτικά δίκτυα της χώρας, σχετικά με την απόκτηση διαφορετικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και το κινεζικό.
Δημοσίευμα της Jerusalem Post επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, ο οποίος ανώνυμα επιβεβαίωσε τις εξελίξεις, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και η Μοσάντ.
Συγκεκριμένα το Τελ Αβίβ φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με εταιρείες και ομάδες ανάπτυξης εμβολίων σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσουν προμήθεια για τον ισραηλινό πληθυσμό. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε εμβόλιο το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο ο αξιωματούχος. Το Κανάλι 12, όμως, μετέδωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών, δηλαδή η Μοσάντ, “έφερε” στο Ισραήλ το κινεζικό εμβόλιο ώστε να μελετηθεί από τους επιστήμονες.
Το παράδοξο στην υπόθεση είναι, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι για την απόκτηση του κινεζικού εμβολίου δεν ενεπλάκησαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας, αλλά απευθείας η Μοσάντ. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο διευθυντής της υπηρεσίας, Γιόσι Κοέν, ασχολείται με θέματα ιατρικών προμηθειών.
Ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια του Ισραήλ να προμηθευτεί μάσκες, τεστ κορωνοϊού, αναπνευστήρες και άλλο υλικό, από το ξέσπασμα της πανδημίας ως τα τέλη Μαΐου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τον ευχαρίστησε προσωπικά για τον ηγετικό του ρόλο στο επιτελείο που ανέλαβε το έργο αυτό, πριν ενταχθεί στο υπουργείο Υγείας.
Ένας από τους λόγους που ενεπλάκη η Μοσάντ στην υπόθεση ήταν ότι ορισμένες από τις προμήθειες έγιναν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, με τις οποίες το Ισραήλ δεν τηρούσε ή τηρεί διπλωματικές σχέσεις. Συνεπώς ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών ήταν να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές και τα logistics με όσο το δυνατό μεγαλύτερη μυστικότητα.
Πλέον, φήμες θέλουν τη Μοσάντ να έχει συνάψει αγορά του εμβολίου από την Κίνα με μυστικές διαδικασίες, προκειμένου να μην υπάρχει επιπλοκή στις σχέσεις του Τελ Αβίβ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περίοδο που διεξάγεται έντονη αμερικανική διπλωματική κινητικότητα εναντίον του Πεκίνου. Να σημειωθεί ότι το θέμα, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαψευστεί και αντ’ αυτού τα δύο υπουργεία παρέπεμψαν τους δημοσιογράφους στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.
Παρά την καχυποψία που υπάρχει γενικότερα στη Δύση απέναντι στην Κίνα, φαίνεται ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την πρόοδό της. Αφενός ήταν από τις πρώτες χώρες που άρχισαν να εργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίου, αφετέρου ήδη προχωρά σε δοκιμές στον δικό της πληθυσμό, με αποτέλεσμα να έχει χρονικό προβάδισμα σε «βελτιώσεις».
Πάντως, να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για το δικό του εμβόλιο, το Brilife. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αναπτύσσει δικό του εμβόλιο και περίπου 100 εθελοντές θα πάρουν μέρος στη Φάση 1, στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Hadassah.