Σε πλήρη αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής κινούνται πλέον οι πολίτες, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Κούλης Μητσοτάκης και οι υπουργοί του εδώ και καιρό δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη προς τους πολίτες, με την δυσαρέσκεια να μεγαλώνει και με τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται να αποτελεί ουσιαστικά το «κύκνειο άσμα» για την κυβέρνηση.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον Σκάι τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Το 35% των πολιτών ηλικίας 17 έως 29 ετών απορρίπτει τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό θεωρώντας τα υπερβολικά. Το 35% των πολιτών θεωρεί ότι η αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ σε ότι αφορά τη στάση της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα το 71% την αξιολογεί αρνητικά! Για το ίδιο θέμα αρνητικά κρίνονται Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ με ποσοστά 62% και 52% αντίστοιχα. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι πολίτες κρίνουν θετικά τη στάση της Γαλλίας απέναντι στα ελληνοτουρκικά σε ποσοστό 76%, ωστόσο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τον κόσμο ότι ο Μακρόν εδώ και βδομάδες μας έχει κουνήσει το… μαντήλι.
Ανάκαμψη μετά το 2023
Αντίστοιχα σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Βεργίνα Τηλεόραση, ο κόσμος εμφανίζεται να δοκιμάζει τα όριά του με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Για το πότε θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, οι περισσότεροι «βλέπουν» μαύρα χρόνια… Το 28% απαντά το 2022, το 10% το 2023 και το 39% μετά το 2023! Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα είναι τα θέματα της οικονομίας με 43%, η τουρκική προκλητικότητα με 32% και με μόλις 20% ο κορωνοϊός. Ακόμα και αν υπάρξει εμβόλιο με όλες τις επίσημες εγκρίσεις το 30% είναι αρνητικό στο να εμβολιαστεί, ενώ το 35% δεν εμπιστεύεστε την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων (λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων), που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και προτείνουν μέτρα. Το 55% δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει για το νοικοκυριό ή την επιχείρηση ή την εργασία κάποιο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, δηλαδή πάνω από ένας στους δύο είναι αφημένοι στην τύχη τους.