Ο υπολοχαγός Αμπντουλβαχάπ Μπερκέ, κατέθεσε σε δικαστήριο στην Άγκυρα, πώς γυναίκα αξιωματικός που υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό ,αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση καθώς την βίασαν ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.
Καταθέτοντας ενόρκως στο 17ο ανώτατο Ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας ο 27χρονος υπολοχαγός ρώτησε τη σύνθεση του δικαστηρίου αν γνώριζαν την τρομερή δοκιμασία μιας γυναίκας αξιωματικού που βιάστηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της κράτησής της μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του της 15ης Ιουλίου 2016. Τότε χιλιάδες πολίτες όπως και άντρες και γυναίκες που υπηρετούσαν, τέθηκαν υπό κράτηση χωρίς καμία αποτελεσματική διοικητική ή δικαστική έρευνα και υπέστησαν κακοποίηση και βασανιστήρια σε ανεπίσημους χώρους κράτησης.
Ο Μπέρκε απευθυνόμενος στο δικαστήριο ανέφερε: “Το ξέρατε ότι μία γυναίκα αξιωματικός βιάστηκε και αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση; Απευθύνομαι στις γυναίκες υπερασπιστές των δικαιωμάτων που είναι ενάντιες στο βιασμό και στην παρενόχληση. Γιατί στάθηκαν σιωπηλές σε αυτό το ασυνήθιστο περιστατικό; ”.
Αρνήθηκε να κατονομάσει το θύμα από ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αγωνία και ταλαιπωρία στην ίδια και την οικογένειά της, εντός της συντηρητικής τουρκικής κοινωνίας. Η μαρτυρία του υπολοχαγού επιβεβαιώνει διαδεδομένους και αξιόπιστους ισχυρισμούς για βιασμούς σε κέντρα κράτησης και φύλακες στην Τουρκία.
Ο Μπέρκε υπενθύμισε επίσης μία άλλη μαρτυρία από σχετική υπόθεση κατά την οποία ένας πολίτης ανέφερε στους δικαστές πως τον είχαν βιάσει επανειλημμένα κατά την κράτηση: “Κύριε πρόεδρε κατά τη διάρκεια της υπόθεσης της προεδρικής φρουράς ένας πολίτης του οποίου το όνομα το ξέρω αλλά δεν επιθυμώ να το αναφέρω, ανέφερε στο δικαστήριο ότι τον είχαν μεταφέρει στην αντιτρομοκρατική. Περιέγραψε λεπτομερώς το δωμάτιο όπου τον κρατούσαν. Όταν ανέφερε πως “κύριε πρόεδρε με βίασαν” ο δικαστής δεν τον πίστεψε. Τον ρώτησε “Σας παρενόχλησαν σεξουαλικά;”. Δηλαδή κύριε πρόεδρε ο δικαστής έκρινε αποδεκτή τη σεξουαλική παρενόχληση αλλά όχι το βιασμό. Το θυμάται ότι έβαλε τα κλάματα και είπε “Όχι κύριε πρόεδρε με βίασαν” και πρόσθεσε ότι τον βίασαν επανειλημμένα”.
Πρόσθεσε ότι η αστυνομία απογύμνωσε τρεις ή τέσσερις γυναίκες κρατούμενες και τις ανάγκασε να έρθουν σε επαφή με άντρες κρατούμενους, ενώ δέχονταν συνεχώς παρενοχλήσεις και κατάρες από την αστυνομία.
Ο υπολοχαγός κατέθεσε ότι δημιουργήθηκε τότε ένας ειδικός θάλαμος βασανιστηρίων στην περιοχή όπου γινόταν βολές στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων προσθέτοντας πως αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και γυναίκες βασανίστηκαν μετά από εντολές του τότε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων Ζεκάι Ακσακαλλί. Ο Μπέρκε ανέφερε πως χρησιμοποιούσαν ηλεκτροσόκ, ρίξιμο νερού από ψηλά και ρίξιμο κρατουμένου κάτω ενώ ήταν σε καρέκλα με χειροπέδες.
Πρόσθεσε τότε “Σας ρωτάω τώρα. Ποιος έδωσε τέτοια εξουσία στον Άκσακαλλί ; Ποιος τον έθεσε υπεράνω του νόμου; Κύριε Πρόεδρε υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις”.
Ο Μπέρκε κατέθεσε πως ο ίδιος και η ομάδα του στις ειδικές δυνάμεις διατάχθηκαν να πάνε στο Γενικό επιτελείο για να παρέχουν ασφάλεια ενάντια σε μία πιθανή τρομοκρατική απειλή. Η διαταγή δόθηκε από τον Άκσακαλλί, ο οποίος δεν ονομάστηκε ούτε καν σαν ύποπτος διότι έπαιξε ρόλο στην εκτέλεση της στημένης απόπειρας πραξικοπήματος σε συνεργασία με την ΜΙΤ. Μάλιστα αργότερα επιβραβεύτηκε καθώς προήχθη σε στρατηγό το 2016. Ήταν ο επικεφαλής των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία τον Αύγουστο του 2016.
Με αυτό το καθεστώς του Ερντογάν θέλει η Γερμανία να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της προδοσίας.