Δημήτρης Μπελαντής
" Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είπε στον Γιάννη Βαρουφάκη κατά την συνάντησή τους σήμερα ότι
"το Opuc Reis βρίσκεται εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα”.
Αυτό υποτίθεται ότι δικαιολογεί την 'ψυχραιμία' της κυβέρνησης.
Αν αυτό αληθεύει και δεν είναι μυθεύματα του Γραφείου Τύπου του ΜΕΡΑ25, η δήλωση του πρωθυπουργού έχει δύο πολύ αρνητικές συνέπειες. Πρώτον ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ερμηνεύεται , πέραν των γνωστών αντικειμενικών της προβλημάτων και περιορισμών, από την Ελλάδα ως συσταλτική των δικαιωμάτων της κατά το Διεθνές Δίκαιο (ότι δηλαδή πέρα από τον 28ο Μεσημβρινό, τα πράγματα είναι τουλάχιστον θολά). .
Και δεύτερον ότι η δήθεν υπερκινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ δεν έγινε από ειλικρινή πρόθεση αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας , αλλά ήταν ένα πιθανότατα ένα θέατρο και ένα στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι που απλώς προετοιμάζει την συνεκμετάλλευση .
Αν όντως δεν υπήρξε πραγματικός κίνδυνος (που δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει,) τότε η στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού είναι μια τυχοδιωκτική πολιτική στάση.
Το επόμενο που θα μας πουν είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ πέραν αυτής με την Αίγυπτο και ότι τελικά η Τουρκία είχε εξαρχής δίκιο, το θέμα ήταν μια παρεξήγηση λόγω κακής μετάφρασης.
Αν θέλετε να πάτε σε διαπραγμάτευση ως κυβέρνηση, ή ακόμη παραπάνω στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αυτές τις θέσεις θα πάτε;
Καλύτερα, να μην πάτε."
Σημείωση από το Cyber54: Αν ισχύουν τα παραπάνω θα πρέπει η βουλή να άρει τη εμπιστοσύνη της στην παρούσα κυβέρνηση και να αναλάβει υπηρεσιακή. Ο στρατός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να εφαρμόσει τα στρατηγικά σχέδια του εθνικού αμυντικού δόγματος ανεξάρτητα από τις πολιτικές διεργασίες και μέχρι να βρεθεί πατριωτική κυβέρνηση να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.