Κέρη Μαυρομμάτη Δρ Διεθνούς Δικαίου-Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης: ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ο ΥΠΕΞ ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ το ΝΟΜΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ της ΤΟΥΡΚΙΑΣ



κ.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ :
ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ που ΔΙΝΟΥΜΕ στην ΤΟΥΡΚΙΑ
'' Με το να κάνουμε συμφωνίες με άλλες χώρες εκτός από την Κύπρο έχει μία σκοπιμότητα ενισχύσεως του Νομικού οπλοστασίου της Τουρκίας, γιατί σύμφωνα με το νομολογιακό υλικό το οποίο έχουμε, δηλαδή τις αποφάσεις και του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης αλλά και άλλων διαιτητικών δικαστηρίων που έχουν ασχοληθεί με θέματα οριοθετήσεως, στις λεγόμενες ειδικές περιστάσεις ,δηλαδή όταν θέλεις να κάνεις μία οριοθέτηση και ελέγχεις πρώτα το θέμα της μέσης γραμμής-- δηλαδή κάνεις πρώτα οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή κάνεις μία προσωρινή οριοθέτηση και θέτεις ένα προσωρινό μέτρο τη μέση γραμμή--- στο δεύτερο στάδιο το δικαστήριο ελέγχει τις ειδικές περιστάσεις.
Οι ειδικές περιστάσεις είναι μία τελείως αόριστη έννοια στα χέρια του δικαστή! Οι ειδικές περιστάσεις είναι όπως ο καιρός της Χάγης! Το κάνει όπως θέλει ο δικαστής, είναι τελείως αόριστη έννοια.
Εκεί λοιπόν η Τουρκία θεμελιώνει όλη της την επιχειρηματολογία και μέσα στις ειδικές περιστάσεις, οφείλω να σας πω, είναι και οι συμφωνίες, οι τυχόν συμφωνίες που έχει κάνει το διάδικο κράτος με άλλες Τρίτες χώρες.
Τι κάνει λοιπόν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για να ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο της Τουρκίας;;;;;;;
Πάει και κάνει συμφωνία με την Ιταλία με βάση το καθεστώς της σύμβασης του 1958, επειδή η Τουρκία δεν είναι κράτος μέλος σύμβασης του 1982 αλλά είναι του 1958 !!!!!!!
Όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα ΠΡΩΤΟ ΛΑΘΟΣ !!!!!

ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ :
δέχεται τις ευθείες γραμμές οριοθετήσεως που είχε κάνει το 1977 η Ιταλία. Η Ιταλία έχει χαράξει και απεικονίσει τις γραμμές βάσεις και τις έχει στείλει στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών .

ΤΡΙΤΟ ΛΑΘΟΣ :
δέχεται και μειωμένα δικαιώματα στα νησιά του Ιονίου, που αν δεχόταν πλήρη δικαιώματα θα είχε άλλη τόση έκταση όση είναι η Κέρκυρα!

Λοιπόν της δίνουμε αυτό το νομικό οπλοστάσιο της Τουρκίας .

Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ που της δίνουμε είναι με τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο!

Γιατί να κάνεις κύριε Δένδια μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο; και δεν κάνεις με την Κύπρο πλήρη οριοθέτηση;

Η Τουρκία όπως σας είπα έχει κάνει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την τουρκική δημοκρατία της Κύπρου από το 2011,
η Ελλάδα γιατί δεν κάνει;

Και η Κύπρος μας για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα έστειλε μονομερώς το 2019 οριοθέτηση του Βόρειου και βορειοδυτικού τμήματος του κατεχόμενου, έκανε οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και κατέθεσε πίνακα συντεταγμένων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Λοιπόν όταν η Κύπρος κάνει αυτό τον αγώνα και η Τουρκία κάνει ακριβώς τον αντίθετο αγώνα για να διεκδικήσει αυτά που δεν δικαιούται ,οι ελληνικές κυβερνήσεις τι ακριβώς κάνουν;;;;;;
Ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο της Τουρκίας και με τις δύο περιπτώσεις, είναι ολοφάνερο πλέον εφόσον δεν θέλουν να κάνουν συμφωνία με Κύπρο,
όταν η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού από ότι ξέρω έχει έτοιμες τις συντεταγμένες για συμφωνία με την Κύπρο.

Από τη στιγμή που ανακηρυχθεί ΑΟΖ από την Ελλάδα--- γιατί δεν έχει ανακηρυχθεί ούτε ΑΟΖ της Ελλάδος αυτή τη στιγμή, ούτε αυτό το μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα δεν έχουμε ασκήσει ''
!!!!

ΣΑΧΙΝΗΣ:
Ο κύριος Δένδιας είπε ότι δεν είναι μονομερές δικαίωμα η ανακήρυξη, είναι δήλωση προθέσεων είπε

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ :
Ο κύριος Δένδιας κάνει πολύ μεγάλο λάθος, ας πάει να διαβάσει όλα τα συγγράμματα του Δικαίου της Θάλασσας και ας ρωτήσει και τους ανθρώπους που είναι στο υπουργείο εξωτερικών οι οποίοι γνωρίζουν Δίκαιο της Θάλασσας και δυστυχώς τους έχουν παραμερίσει και ασκεί το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία το πρωθυπουργικό γραφείο,
κατά παραβίαση κάθε έννομου συμφέροντος και κάθε νομίμου δικαιώματός !!! Διότι στις δημοκρατίες, η δημόσια διοίκηση λειτουργεί συνολικά δεν λειτουργεί μόνο το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν καταργούμε το Υπουργείο Εξωτερικών και να χειρίζεται τα θέματα της Ελλάδος η κύρια Σουραλή και το πρωθυπουργικό γραφείο.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει εκλεγεί από τον Ελληνικό λαό αλλά υπάρχει και το κράτος !

Σχετικά με το ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ λέχθηκε από την κ.Αδάμ ότι το τουρκολιβυκο σύμφωνο θα μείνει .
Το τουρκολιβυκο σύμφωνο θα πρέπει να γνωρίζουμε,
ότι έχει συναφθεί κατά παραβίαση της Διεθνούς σύμβασης συνθηκών, η οποία είναι η σύμβαση της Βιέννης του 1969 που είναι το συμβατικό κείμενο διεθνές, που καθορίζουμε με ποιες προϋποθέσεις συνομολογείται μία διεθνή σύμβαση.
Το τουρκολιβυκο σύμφωνο δεν έχει εφαρμόσει την τυπική προϋπόθεση η οποία προβλέπεται και από την εθνική νομοθεσία της Λιβύης και από το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι αυτό το σύμφωνο θα έπρεπε να κυρωθεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης .
Οπότε αυτό πάσχει ως προς την εφαρμογή μιας τυπικής προϋπόθεσης την οποία θεσπίζει η εθνική νομοθεσία της Λιβύης, οπότε δεν είναι θέμα εάν θα συναινέσει η Τουρκία ή η Λιβύη, πάσχει νομικά !!!!

Αυτό το κείμενο ,σ΄αυτό το σημείο, το έχει αξιοποιήσει η Αίγυπτος με επιστολή που έστειλε, εμείς δεν το έχουμε αξιοποιήσει, αλλά έχουμε αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα με τις επιστολές που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις 19/2 του 2020 και στις 19 Μαρτίου του 2020, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με αυτά που λέει σήμερα ο κύριος Δένδιας ,ο οποίος οφείλω να πω ότι φάσκει και αντιφάσκει!!!!!!

Από τη μία λέει ότι αυτό δεν έχει έννομο αποτέλεσμα και από την άλλη λέει ότι δεν το έχουμε απορρίψει ολοκληρωτικά.
Μα το έχουμε απορρίψει ολοκληρωτικά στην επιστολή της 19ης Μαρτίου του 2020. Η επιστολή το λέει ρητά αυτό, ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και δεν το αναγνωρίζουμε.

Επίσης στην επιστολή στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 εξηγεί λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους δεν παράγει έννομα αποτελέσματα το τουρκολιβυκο σύμφωνο και εκείνο το οποίο λέει πρώτα από όλα είναι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ιδιαίτερα των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών στο να παράγουν θαλάσσιες ζώνες όπως αυτές προβλέπονται και από το δίκαιο της θάλασσας.

ΣΑΧΙΝΗΣ :
το Κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας το anadolu με βάση τις δικές μας αβλεψίες, εμφάνισε προχθές δύο σχεδιαγράμματα, το ένα είναι η απόσταση που έχει το Καστελόριζο από την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Τουρκία και το δεύτερο ήταν ότι σε αυτή τη ζώνη ευθύνης διάσωσης μας, έχουμε διασώσει τόσους πρόσφυγες και τους έχουν διεκπεραιώσει μέχρι και στην Ιταλία, αυτά λέει το Κρατικό πρακτορείο όσο εμείς στρουθοκαμηλίζουμε.

ΚΑΣΤΕΛΛΌΡΙΖΟ
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ:
Καταρχάς η απόσταση δεν παίζει κανένα ρόλο αυτό ακριβώς επικαλείται και η Ελλάδα στην επιστολή της 19/2 2020.
Αυτό είναι ένα πάγιο επιχείρημα της Τουρκίας η οποία θέλει να εφαρμόσει την αρχή της εγγύτητας.
Το Καστελλόριζο το εμφανίζει ως μεμονωμένο νησί ,αυτό πρέπει να το τονίσουμε:
το Καστελλόριζο δεν είναι μεμονωμένο νησί είναι συστάδα νησιών έχει άλλη σημασία.
Όσον αφορά στη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών είναι πάγια η νομολογία. Ακόμη και στις αποφάσεις τις οποίες επικαλείται η Τουρκία ότι όταν υπάρχει συστάδα νησιών ---επίτηδες παραγκωνίζει πτυχές του σκεπτικού των αποφάσεων τις οποίες επικαλείται---- δεν υπάρχει θέμα θαλάσσιας ζώνης ή μειωμένων δικαιωμάτων.
Μπορεί για κάποιους να είναι καθαρά αυτά αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται διάλογος πάνω σε αυτά !!!!

ΣΑΧΙΝΗΣ :
λέγεται ότι για να πάμε στο δικαστήριο χρειάζεται η υπογραφή ενός συνυποσχετικού, εάν υπογραφεί αυτό το συνυποσχετικό δεν βάζουμε το ζήτημα της ευθυδικίας που ψάχνει η Τουρκία πάνω στο τραπέζι με συνυποσχετικό; διότι αν εμείς υποστηρίζουμε σταθερά ότι το Καστελόριζο συστάδα έχει πλήρη δικαιώματα δεν χρειαζόμαστε συνυποσχετικό για να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης για να αποφανθεί, διότι τότε το δικαστήριο θα πει και τη μέση γραμμή θα δω αλλά ως ειδική περίπτωση και την αδικία που ζητάει η Τουρκία, κάνω λάθος;;;;;

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ :

Όχι δεν κάνετε κανένα λάθος ,αλλά θα πρέπει εις επίρρωσιν αυτών που λέτε θα πω τι έκανε η Ελλάδα το 1976 -78 όταν πήγε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μονομερώς που εκεί ακριβώς τι ζήτησε και τι είπε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης;
το αιτητικό της μονομερούς προσφυγής της Ελλάδας τότε που είχε βγει πάλι το Σισμίκ και το Χόρα να κάνει έρευνες στο Αιγαίο και πήγαμε στις 10 Αυγούστου πριν περίπου 48 χρόνια στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, τι ζήτησε τότε η Ελλάδα ;;;
Δύο πράγματα ζήτησε :
Πρώτον να αναγνωριστεί ότι τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα έχουν υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και δεύτερον ειδικότερα: η Σαμοθράκη Λήμνος ο Άγιος Ευστράτιος η Λέσβος η Χίος τα Ψαρά η Σάμος η Ικαρία και όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν υφαλοκρηπίδα και δεύτερο αίτημα να καθορίσουν τους κανόνες και τις αρχές της οριοθέτησε ως .
ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ !!!!!
Τι είπε το δικαστήριο της Χάγης κυριε Σαχίνη; το οποίο αποκρύπτεται μέχρι σήμερα ;
''ότι η οριοθέτηση έχει άμεση σχέση με το εδαφικό καθεστώς όταν υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές''
και για αυτό ακριβώς παρότι είχε ζητήσει η Ελλάδα και είχε κάνει προσωρινά μέτρα και βγήκε διάταξη επί των προσωρινών, απορρίφθηκαν από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης!!!
Γιατί απορρίφθηκαν ;;;;;
διότι είπε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ότι θα μπορούσαμε να διατάξουμε προσωρινά μέτρα ,ασφαλιστικά μέτρα διότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τις έρευνες τις οποίες κάνει στο Αιγαίο, αλλά εάν αποδεικνύεται το δικαστήριο με την κυρία προσφυγή που είχε--- γιατί τα προσωρινά όπως ξέρετε μέτρα, δεν είναι κύρια προσφυγή είναι προσωρινά μέτρα---- αν λοιπόν με την κυρία προσφυγή αποδεικνυόταν ότι οι αμφισβητούμενες περιοχές ανήκουν στην Ελλάδα και είπε καθαρά ότι η ξηρά το έδαφος δεσπόζει στη θάλασσα δηλαδή το έδαφος δημιουργεί τις θαλάσσιες ζώνες.

Συνεπώς εάν πηγαίναμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης παράλληλα με την οριοθέτηση θα εξετάζεται και το θέμα της εδαφικής κυριαρχίας δηλαδή το εδαφικό καθεστώς πράγμα το οποίο δεν το λένε αυτό.
Υπάρχει άτ hoc απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης και το επανέλαβε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης το 2002, όταν υπήρχε η διαφορά οριοθέτησης Κατάρ--Μπαχρέιν που πάλι είπε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ότι η οριοθέτηση έχει άμεση σχέση με το εδαφικό καθεστώς και ερευνούμε και τους τίτλους όταν πρόκειται να κάνουμε οριοθέτηση εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση από το άλλο διάδικο μέρος.

Συνεπώς εάν πάμε στο δικαστήριο της Χάγης θα τεθεί ευθέως θέμα εδαφικής κυριαρχίας ---όπως το θέτει ευθέως από το 1974 μέχρι σήμερα ---με την Τουρκία .
ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΦΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ας μην λοιπόν λέμε ότι έχουμε προβλήματα με την Τουρκία δεν έχουμε ούτε προβλήματα ούτε παραβατικότητα!!!!
Έχουμε σαφή διεκδίκηση εδαφική έχουμε σαφή προσβολή εδαφικής κυριαρχίας, τα άλλα όλα είναι απλώς κουβέντες!

Ο σαφής ορισμός ο οποίος γίνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι θέμα εδαφικής διεκδίκησης!
Διότι τα κυριαρχικά δικαιώματα προκύπτουν από το έδαφος από την εδαφική κυριαρχία και η εδαφική κυριαρχία έχει και οικονομικό περιεχόμενο που είναι η εκμετάλλευση των πόρων ζώντων και μη ζώντων φυσικών πόρων.
Ο ΝΟΜΟΣ 4001 / 2011 ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΥΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ !!
Στα πλαίσια του νόμου 4001 του 2011, το λιμενικό έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις για θέματα που αφορούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα σε όλες αυτές τις περιοχές και έχει σχέση με την εκμετάλλευση και την έρευνα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος ,το προβλέπει ρητά ο νόμος 4001 του 2011 .

Δεν έπρεπε να ακυρωθεί καθόλου γιατί έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει ασκήσεις.
Ο νόμος 4001 του 2011, μας δίνει πάρα πολλά δικαιώματα και θα μας έλυνε το πρόβλημα με το τουρκολιβυκο σύμφωνο ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ να τον χρησιμοποιήσουμε .
Διότι στο άρθρο 156, προβλέπει ρητά ότι : Όσον αφορά την οριοθέτηση σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όταν αυτή ανακηρυχθεί θα εφαρμοστεί η μέση γραμμή, σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας με το γειτονικό κράτος με το οποίο έχουμε αντικείμενες ακτές, και η μέση γραμμή αυτή θα καθοριστεί με βάση τις γραμμές βάσης οι οποίες θα χαραχθούν από τα εγγύτερα σημεία των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών της Ελλάδος, δηλαδή μιλάμε για γραμμές βάσης νησιωτικές και ηπειρωτικές.

ΙΔΟΥ κ.ΔΕΝΔΙΑ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ , δεν χρειάζεσαι να κάνεις ούτε συμφωνία με την Αίγυπτο ούτε με την Ιταλία ..............''
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο ΒΙΝΤΕΟ

Η κ.ΚΕΡΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ
είναι μέλος του τ.ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ του ΕΠΑΜ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από την ΕΚΠΟΜΠΗ της 31/7/2020 ΕΔΩ


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη