ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη και βγάζουν έξω τα λεφτά τους - 45 δις έκαναν φτερά από τον Μάρτιο



Αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης είναι η ελληνική οικονομία, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες που κάνουν τα συστημικά ΜΜΕ για να ωραιοποιήσουν την εικόνα.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Μακελειό» προκύπτει ότι από τον Μάρτιο, όταν άρχισε η ιστορία με τον κορωνοϊό, έχουν βγει μέχρι σήμερα από την Ελλάδα περισσότερα από 45 δισ. ευρώ, αποτελώντας την καλύτερη ένδειξη για το ότι τελικά οι «αγιογραφίες» που πληρώθηκαν από τον Στέλιο Πέτσα αντί 20 εκατ. ευρώ δεν είχαν και μεγάλο αποτέλεσμα.

Η εικόνα είναι αντίστοιχη των αρχών της χρεοκοπίας (2010-2011) όταν τα κεφάλαια εγκατέλειπαν τη χώρα για να πάνε να βρούνε ασφαλή καταφύγια στο εξωτερικό. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε και το 2015 όταν ο… μαθητευόμενος μάγος Γιάννης Βαρουφάκης έπαιζε τον υπουργό Οικονομικών για να κλείσει ένα πρωί τις τράπεζες και να επιβληθούν εν συνεχεία τα capital controls.

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων που καταγράφεται στον παρόντα χρόνο, θέτει επ’ αμφιβόλω τις κυβερνητικές δυνατότητες να τα βγάλει πέρα. Επενδύσεις μέχρι στιγμής από ξένους δεν γίνονται και η κυβέρνηση κινείται ήδη στον δεύτερο χρόνο της, με το όποιο θετικό πολιτικό κεφάλαιο να έχει εξανεμιστεί.

Για παράδειγμα, η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού στην οποία είχε ποντάρει πολλά ο Κούλης καρκινοβατεί, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, που υποτίθεται ότι έτρεχε το όλο πρότζεκτ, αποδείχθηκε ότι μας «γέμιζε αλογόμυγες», υποσχόμενος διαρκώς την έναρξη των εργασιών, που μοιάζει οφθαλμαπάτη.

Παράλληλα, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με την κατάρα των δίδυμων ελλειμμάτων, που θέλει να κρύψει ο Χρήστος Σταϊκούρας και βέβαια δεν φαίνονται να ενοχλούν τον μέχρι πρόσφατα λαλίστατο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Το 2008, όταν άρχιζε να βαραίνει το κλίμα στην οικονομία, ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επεσήμανε ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που απειλούσε την ελληνική οικονομία, τα «δίδυμα ελλείμματα». ∆ηλαδή, το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τα οποία, αμφότερα, ξεπερνούσαν το 10% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα εφιαλτική είναι και σήμερα η εικόνα, όπως μαρτυρούν και οι διαρκείς καβγάδες Σκυλακάκη και Σταϊκούρα. Ο Προϋπολογισμός στο επτάμηνο παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 11,7 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), όταν πέρυσι το έλλειμμα ήταν 1,9 δισ. ευρώ, και πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ, από πλεόνασμα 1,8 δισ. Ευρώ το 2019.

Οι εξελίξεις αυτές και οι δυσμενείς προοπτικές έχουν ωθήσει το δημόσιο χρέος να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Εντυπωσιακή είναι εν προκειμένω η βουβαμάρα του Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με την έκρηξη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έφτασε σε 7 δισ. Ευρώ, αυξημένο κατά 72,3% συγκριτικά με πέρυσι.

Τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν τη μεγάλη εξάρτηση του ισοζυγίου και της οικονομίας γενικότερα από τον τουρισμό, καθότι την ίδια περίοδο τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 4,7 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις του φορέων του τουρισμού, για ετήσιες απώλειες της τάξης των 15 δισ. ευρώ, προμηνύουν πως οι πιέσεις στο ισοζύγιο θα διατηρηθούν ισχυρές και στους επόμενους μήνες. Σε απλά Ελληνικά, η φετινή χρονιά με τα «δίδυμα ελλείμματα» είναι χαμένη και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη.

Ωστόσο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται, με τη μορφή επιδημίας, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρία ότι, «όλα θα διορθωθούν αυτομάτως μόλις λήξει η πανδημία». ∆ηλαδή, οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν κανονικά φόρους, δάνεια και εισφορές, ο τουρισμός θα ανθήσει ξανά κ.λπ κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται ότι αποτελεί μέγα λάθος.

Στον βαθμό, μάλιστα, που αυτό καλλιεργείται επίσημα από την κυβέρνηση και καλύπτεται από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι απλώς λάθος, αλλά έγκλημα εκ προμελέτης.

Την αποκάλυψη έκανε η Εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ (24-8-2020)


 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη