Βαθιά ύφεση έως και 30% σε Βρετανία και Ιταλία




Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας υπήρξε έως τώρα συντριπτικός για τις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν πριν από τον κορωνοϊό. Εκπλήττει, όμως, το εύρος των αποκλίσεων όσον αφορά το βάθος της ύφεσης που γνωρίζουν οι διάφορες οικονομίες.

Την ώρα που βυθίζονται σε βαθύτατη ύφεση οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της εμβληματικής για τον πλούτο της Ελβετίας, η Σουηδία έχει σαφώς μικρότερες απώλειες. Προφανώς η σκανδιναβική χώρα εξαργύρωσε την απόφασή της να κρατήσει ανοικτό το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της, με τίμημα βεβαίως έναν μεγάλο αριθμό θανάτων, που εξακολουθεί να αυξάνεται.

Απώλειες

Ετσι, η Βρετανία και η Ιταλία εκτιμάται ότι στο χρονικό διάστημα που αρχίζει από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και καλύπτει έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα χάσουν ποσοστό από 25% έως 30% των οικονομιών τους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, οι απώλειες της Σουηδίας αναμένεται να είναι πολύ μικρότερες, με μια μείωση του ΑΕΠ της μόνον κατά 8%.

Η Σουηδία διατήρησε ανοικτά καταστήματα, γυμναστήρια, σχολεία και εστιατόρια σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η κυβέρνηση επιμένει βεβαίως ότι τα κίνητρα αυτής της επιλογής της δεν ήταν σε καμία περίπτωση οικονομικής φύσεως. Οπως, όμως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η σκανδιναβική χώρα κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η προσέγγιση της Σουηδίας βασίστηκε στην πεποίθηση πως μια καταστρεπτική αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα μπορέσει να ανακόψει τη μετάδοση της πανδημίας. Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, η διαχείριση της κρίσης έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των Σουηδών στην κυβέρνησή τους.

«Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας τυχόν προβλήματα στην ενημέρωση για τα κρούσματα, οι αποκλίσεις στο βάθος της ύφεσης ανάμεσα σε διαφορετικές οικονομίες προκαλούν κατάπληξη», σχολιάζει ο οικονομολόγος Νιλ Σίρινγκ. Οπως τονίζει ο ίδιος, η «ελαφρά προσέγγιση» της Σουηδίας έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, αλλά «τουλάχιστον φαίνεται πως το αποτέλεσμά της ήταν να πληγεί λιγότερο η σουηδική οικονομία». Παραδέχεται, ωστόσο, πως «το μέγεθος της ύφεσης θα είναι σαφέστερο όταν θα δοθούν τα στοιχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα».

Ελβετία

Σημαντικό είναι, άλλωστε, το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία της Ελβετίας, μολονότι το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ είναι και πάλι μικρό συγκρινόμενο με εκείνο των οικονομιών της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση προβλέπει πως η πανδημία θα αφαιρέσει από την οικονομία της 100 δισ. δολάρια. Οσον αφορά το βάθος της ύφεσης, προβλέπει πως το ελβετικό ΑΕΠ θα μειωθεί μόνον κατά 6,2% φέτος, για να ανακάμψει κατά 4,9% το 2021 και να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα το 2022.  Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, όμως, πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η χώρα των Αλπεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η οικονομία της υπερδύναμης φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση, ανάμεσα στα θεαματικά ποσοστά μείωσης του ΑΕΠ που παρουσιάζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και στα χαμηλότερα ποσοστά της Σουηδίας και της Ελβετίας. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη διοχετεύσει στην αμερικανική οικονομία δέσμη μέτρων αξίας περίπου 3 τρισ. δολαρίων. Δεδομένου, όμως, ότι πρόκειται και για χρονιά εκλογών, προσανατολίζεται σε μια ακόμη τονωτική ένεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters και του Bloomberg, σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισ. δολάρια σε έργα υποδομής. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης που ασχολούνται με το εν λόγω πρόγραμμα και μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών προορίζεται για παραδοσιακές υποδομές, όπως οδικά δίκτυα και γέφυρες.

Ενα τμήμα του, όμως, θα αφιερωθεί στις υποδομές που χρειάζονται για την κινητή τηλεφωνία πέμπτης γενιάς και για τα ευρυζωνικά δίκτυα στις επαρχίες των ΗΠΑ. Ειδικότερα το θέμα των ευρυζωνικών δικτύων πρόκειται να απασχολήσει συνάντηση που θα γίνει αύριο το βράδυ στον Λευκό Οίκο.

Ιαπωνία

Στο μεταξύ, 1 τρισ. δολάρια αναμένεται να διαθέσει και η Ιαπωνία για τη στήριξη των επιχειρήσεών της. Πρόκειται για πρόγραμμα φθηνών δανείων που έχει ανακοινώσει από τον περασμένο μήνα, αλλά αρχικά το ύψος του ποσού που σχεδιαζόταν να διατεθεί δεν υπερέβαινε τα 700 δισ. δολάρια. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει το πρόγραμμα στο 1 τρισ., ενώ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια του γιεν στο -0,1%. Προσβλέπει, πάντως, σε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η πανδημία υποχωρεί. Δεν αποκλείει, ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και, όπως άφησε να εννοηθεί, βρίσκεται στις επάλξεις αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει έναν παρατεταμένο πόλεμο με τον κορωνοϊό.

Πηγή: kathimerini

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη