Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη θα βάλουν λουκέτο


ΕΝΩ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!!

«Αν πριν την ανακοίνωση των μέτρων για τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού φοβόμασταν πως θα κλείσουν 2 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης, πλέον ορατός είναι ο κίνδυνος λουκέτου για 8 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου. Αν ισχύσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μιλάμε για θάνατο της εστίασης».

Με αυτά τα γλαφυρά λόγια περιγράφει την κατάσταση ο o γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης δηλώνοντας πως οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι αναφορικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους και την προβλεπόμενη, αρχικά, αξιοποίηση μόνο των εξωτερικών τους χώρων και υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες καφέ μπαρ στην παραλιακή καθώς αν και δεν υπάρχουν μεγάλα πεζοδρόμια καλούνται να καταβάλουν ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια. Είναι χαρακτηριστικό πως επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή πριν ανακοινωθούν τα μέτρα προσανατολίζονταν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους καθώς τα έξοδα είναι υπέρογκα, με αμφίβολα έως ελάχιστα έσοδα. «Είμαι υπερχρεωμένος, διαθέτω αρκετά άτομα προσωπικό, πώς θα λειτουργήσω με δύο - τρία τραπέζια; Η καλύτερη λύση είναι να μην ανοίξω την επιχείρηση» λέει ιδιοκτήτης καφέ.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών καφέ μπαρ που μέχρι πριν να ενσκήψει ο κορωνοϊός οι επιχειρήσεις τους έσφυζαν από ζωή λόγω της δημοφιλίας τους, ωστόσο πλέον προσανατολίζονται να παραμείνουν κλειστοί, ακόμη και μετά την 1η Ιουνίου, οπότε έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης.

Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη στον κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται 6.000 επιχειρήσεις, ενώ πανελλαδικά 90.000. Εκτιμάται πως ενδεχόμενο λουκέτο επιχειρήσεων θα επιφέρει και χιλιάδες απολύσεις.

Μόνο το 20% των καταστημάτων διαθέτει μεγάλους εξωτερικούς χώρους

«Καλύτερα να μη μας άνοιγαν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως το 40% των καταστημάτων έχει εξωτερικό χώρο, που τον νοικιάζει από τον δήμο, ο οποίος, όμως, δεν ξεπερνά τα 20 τμ, το άλλο 40% δεν διαθέτει καθόλου εξωτερικό χώρο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανοίγουν τα καταστήματα τους σε κεντρικές αρτηρίες, και μόλις το 20% των καταστημάτων διαθέτει μεγάλους εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα μαγαζιά που βρίσκονται σε πλατείες, ή σε περιοχές όπως η Περαία ή οι Νέοι Επιβάτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε ένα χώρο 20 τμ ο καταστηματάρχης μπορεί να βάλει δύο τραπέζια, ένα για τέσσερα άτομα και ένα για δύο. Η αντιστοιχία προκύπτει από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες, όταν πρόκειται για χώρους εστίασης, δηλαδή για κάθε 1 άτομο αντιστοιχούν 3 τμ.

Όπως αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης η κυβέρνηση ορθώς κινήθηκε, για να μην υπάρχει εξάπλωση του ιού, ωστόσο πλέον θα πρέπει να αντιληφθεί πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπό αυτές τις συνθήκες. «Μεταφέρονται οι υποχρεώσεις μας για τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Μας ζητούν να μην απολύσουμε προσωπικό και παράλληλα μας ζητούν να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας μόνο με τον όποιο εξωτερικό χώρο διαθέτουμε. Είναι άδικο και καταδικαστέο μέτρο» σημειώνει και διερωτάται «τι θα πείραζε σε ένα κατάστημα, πχ. 150 τμ να υπάρχει και ο αριθμός των πελατών που αντιστοιχεί στα τμ του εσωτερικού χώρου, ώστε να λειτουργήσει κάπως και αυτός;».

Τέλος, ανέφερε πως οι καταστηματάρχες δεν ζητούν δάνεια, αλλά επιδότηση ενοικίου για όσο διάστημα τα καταστήματα είναι κλειστά ενώ η έκπτωση του 40% θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους. Προανήγγειλε, μάλιστα, έντονες αντιδράσεις, που θα έχουν ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, στην περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη