Πάει για διάλυση η Ευρωπαϊκή Ένωση;


Ολίγιστοι ακόμη και σε καιρό πανδημίας. Ομιλούμε για τους ηγέτες της Ε.Ε. οι οποίοι ούτε τώρα δεν τα βρίσκουν. Μην  εκπλαγείτε πάντως εάν ο Covid-19 oδηγήσει στη διάλυση της Ε.Ε. Ηδη Ιταλία και Ισπανία απειλούν με veto στα καμώματα της Μέρκελ η οποία δεν θέλει να ακούσει για ευρωομόλογο.

Ο έμπειρος ανταποκριτής του ΒΗΜΑτος στο Βερολίνο κ. Γιώργος Παππάς θα ανεβάσει στο προφίλ του στο fb το σενάριο για ασπίδα διάσωσης του ESM ύψους 240 δις ευρώ εξαιτίας του Κοροναϊού.

Κάθε χώρα μέλος του Ευρώ θα μπορεί να παίρνει δάνεια από το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ύψους 2% του ΑΕΠ του. Εάν πάρουν όλες οι χώρες, ο ESM θα χρειαζόταν ένα ποσό 240 δις ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά τα δάνεια θα έχουν υψηλό τίμημα για τους πολίτες των χωρών με νέα μέτρα!

Αντί για “κορονα-ομόλογο”, ασπίδα διάσωσης του ESM ύψους 240 δις ευρώ εξαιτίας του Κοροναϊού, βλέπει η SZ.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι υπουργοί Οικονομικών του Γιούρογκρουπ θα πρέπει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, αναφέρει το σχέδιο απόφασης για το σημερινό Συμβούλιο κορυφής, που επικαλείται η εφημερίδα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο διάσωσης του ESM, που θα θέτει στη διάθεση των χωρών προληπτικές γραμμές πίστωσης. Κάθε χώρα μέλος του Ευρώ θα μπορεί να παίρνει δάνεια από το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ύψους 2% του ΑΕΠ του.

Εάν πάρουν όλες οι χώρες, ο ESM θα χρειαζόταν ένα ποσό 240 δις ευρώ.




Mε βέτο απειλούν Ιταλία και Ισπανία εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της Γερμανίας στην έκδοση “κορωνοομολόγου”.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν σκοπεύει να υπογράψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που συζητούν οι 27, και μάλιστα σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ δίνουν τελεσίγραφο δέκα ημερών στους ηγέτες στην Κομισιόν στην ΕΚΤ για να επιστρέψουν με πρόταση κατάλληλη για τη δραματική περίσταση από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη “σκληρό ντέρμπι” απέναντι σε Γερμανία και την Ολλανδία, και για το ρόλο του ESM στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Τζουζέπε Κόντε ζητά με έμφαση να καταλάβει η Ένωση ότι τα ευρωομόλογα είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά οι αναλυτές στη Ρώμη θεωρούσαν ότι η μάχη αυτή είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να κερδηθεί.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη