Ρασπούτιν: «ας ασκήσουμε διώξεις και βλέπουμε».


Του Τάσου Ευαγγελίου

Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητική. Υπάρχει και σχέδιο Ρασπούτιν νούμερο δύο που έρχεται σε συνέχεια της σκευωρίας και της εμπλοκής πολιτικών προσώπων με την υπόθεση Nοvartis. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη νέα αναφορά του αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή, ενός εν ενεργεία ανώτατου δικαστικού λειτουργού που μάλιστα μετείχε και στις έρευνες της εισαγγελίας Διαφθοράς από τη θέση του επόπτη.

Ο κ. Αγγελής είναι σαφής. Υπάρχει και Ρασπούτιν νούμερο δύο. Ένα σχέδιο που έχει στόχο να φορτώσει αλλού τις ευθύνες για τα όσα έγιναν στο χώρο της Δικαιοσύνης την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τα όσα συνέβησαν με την Novartis ως προς τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς. Να «καθαρίσει» με κάποιον τρόπο ευθύνες και ενδείξεις που πιθανότατα οδηγούν στους υπεύθυνους.
Ο ίδιος έχει στα χέρια του, όπως επισήμως έχει ανακοινώσει, στοιχεία και για άλλες υποθέσεις. Υποθέσεις που μπήκαν για παράδειγμα στο αρχείο ενώ δεν έπρεπε. Και έχει ενημερώσει και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «αγαπημένο παιδί» της οποίας υπήρξε.

Άλλωστε ο ίδιος κατείχε θέσεις ευθύνης σημαντικές. Επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς, για τα μέλη της οποίας έθεσε ακόμη και θέμα κατάχρησης εξουσίας αποκαλύπτονται πως κινήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου με τις έρευνες σχετικά με την υπόθεση Novartis.
Kαι όχι μόνο. Αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ήταν μεταξύ άλλων και αποδέκτης της επιστολής παραίτησης του προϊσταμένου της Αρχής ο οποίος, σημειωτέον, απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά από τη θέση του την στιγμή που χειριζόταν εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις.

Υποθέσεις όπως η ΔΕΠΑ - ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη, στην οποία έχει εμπλακεί και ο Μανώλης Πετσίτης, στενός φίλος και συνεργάτης του Ν. Παππά
Ο Ι. Αγγελής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα σκευωρίας αφού έχει κάνει λόγο για προαποφασισμένες διώξεις πολιτικών προσώπων για την Novartis. Eχει μιλήσει για την τακτική της εισαγγελίας που προερχόταν από τον ίδιον τον Ρασπούτιν: «ας ασκήσουμε διώξεις και βλέπουμε».

Η ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων που έχουν καταθέσεις τρία εκ των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Novartis. Άλλωστε στη μια εξ αυτών, αυτή που έχει καταθέσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μηνυόμενων και ο... Ρασπούτιν.
Πλέον γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτικός. Ο Ρασπούτιν έχει σχεδιάσει την όλη υπόθεση. Το λέει με κάθε τρόπο και προκαλεί όλους όσοι του επιτίθενται η χρησιμοποιούν την ίδια τη Δικαιοσύνη σε βάρος του.
Αμφισβητεί ευθέως την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως προς την αντικειμενικότητά της αλλά και τον αντιεισαγγελέα που τον κάλεσε ως μάρτυρα με βάση τις καταγγελίες του, τον κ. Δασούλα αναφέροντας ότι ο διορισμός συγγενικού του προσώπου και μάλιστα με μεσολάβηση του Ρασπούτιν καθιστά αμφίβολη την αντικειμενικότητά του.

Ο Ρασπούτιν κινείται παντού μέσα στον χώρο της Δικαιοσύνης και έχει και εναλλακτικά σχέδια. Κάτι σαν το παλιό καλό Plan b της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Και εξακολουθεί να ενεργεί όπως τουλάχιστον προκύπτει, με γνώμονα το καλό της απερχόμενης κυβέρνησης.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η διαρροή προ διμήνου περίπου περί αρχειοθέτησης των φακέλων και για άλλα πολιτικά πρόσωπα βρίσκεται ακόμη στον αέρα και να μη συνδεθεί ενδεχομένως με την προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα.

Αν η πρώτη δόση της αρχειοθέτησης στρίμωξε την κυβέρνηση Τσίπρα η δεύτερη προκαλέσει κατάρρευση του αφηγήματός της. πολύ δε περισσότερο όταν μεταξύ των φακέλων βρίσκονται και αυτοί των Αντ. Σαμαρά και κυρίως του Γιάννη Στουρνάρα.
Το «δόγμα Πολάκη» δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα. Δεν κατάφεραν να κλείσουν έναν πολιτικό αντίπαλο στη φυλακή για να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου τόνισε πως το «κλίμα στη Δικαιοσύνη είναι ζοφερό». Και κατήγγειλε τις διαρροές και τις υπαινικτικές αναφορές. Μόνο που οι διαρροές δεν είναι νέο φαινόμενο. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα συγκεκριμένων φιλικών, προς την κυβέρνηση που αποχωρεί, εφημερίδων που δημοσίευαν ακόμη και μαρτυρίες πριν καν κατατεθούν, χωρίς να υπάρξει καμία έρευνα.

Οι δε αναφορές δεν είναι υπαινικτικές είναι ξεκάθαρες. Είτε για τον ρόλο εισαγγελικών λειτουργούν είτε για την εμπλοκή πολιτικού προσώπου, «γνωστού στο χώρο της δικαιοσύνης» που αναφέρεται ως Ρασπούτιν. Και δεν είναι οι πρώτες αφού προηγήθηκε άλλη μια αντιεισαγγελέας, η Ε. Ράικου που μίλησε για μεθοδεύσεις και άνωθεν παρεμβάσεις...

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη