Μόνο η Θεσμική και Οικονομική Αναβάθμιση των Δήμων θα διασφαλίσει την βιωσιμότητά τους

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών ακούμε κάποιους εν ενεργεία δημάρχους να υπόσχονται προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν υποσχεθεί και την προηγούμενη φορά που ήταν υποψήφιοι αλλά δεν υλοποίησαν ούτε το 1% των υπεσχημένων. Και τώρα με θράσος ζητούν την ανανέωση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων τους.

Κάποιοι λαοπλάνοι και δημαγωγοί (κοινώς λαϊκιστές), θα προσπαθήσουν με διάφορα μέσα παραπληροφόρησης ή ακόμη και πίεσης να κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά, τους όχι και τόσο άμοιρους ευθυνών, ψηφοφόρους τους. Αποκρύβοντάς τους φυσικά την μεγάλη αλήθεια. Δηλαδή ότι οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων είναι ελάχιστες και τείνουν να γίνουν ανύπαρκτες και πολλές φορές για να τακτοποιήσουν «ημετέρους» φτάνουν στο σημείο να δανείζονται υπέρογκα ποσά ή να προκρίνουν δαπάνες για δευτερεύουσες ανάγκες, εις βάρος των  απολύτως αναγκαίων και ικανών συνθηκών βελτίωσης της ζωής των δημοτών.

Δεν τολμούν να αποκαλύψουν ότι οι Δήμοι είναι οικονομικά και θεσμικά αδύναμοι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης.
Η αλήθεια είναι ότι οι Δήμοι έχουν πλέον αποκλειστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν περιοριστεί δραστικά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα την οικονομική τους ασφυξία!!

Σκοπός όμως ημών των πολιτευομένων δεν είναι να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια αλλά να θέτουμε ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους. Εξάλλου υπάρχουν έργα χαμηλότερου κόστους που είναι όμως ποιοτικότερα αλλά καταλήγουν στις καλένδες γιατί οι προτεραιότητες κάποιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων είναι αντίθετες με την κοινή ωφέλεια και το γενικό συμφέρον. Πολλές φορές τέτοιες ενέργειες ή παραλείψεις υποκρύπτουν ιδιοτέλεια και περίεργες υπόγειες συναλλαγές.

Η διαρκής αναβάθμιση της καθημερινότητας του δημότη πρέπει να είναι η κεντρική προτεραιότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής και οι παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να είναι  πολλές και συνεχείς αλλά όχι κατ’ ανάγκη υψηλού κόστους. 

Εκείνο όμως που πρωτίστως είναι απαραίτητο για να δοθεί η σωστή προτεραιότητα σε ουσιαστικές παρεμβάσεις και έργα πνοής, είναι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική συναίνεση. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για έναν Δήμο που ανήκει σε όλους τους δημότες του και όχι σε ομάδες συμφερόντων.

Εμείς, στον συνδυασμό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ είμαστε μια ομάδα ικανών ανθρώπων, που συνδυάζουν εμπειρία, νέες ιδέες και διάθεσή για προσφορά και έχουμε ως ΣΤΟΧΟ να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, και να πάμε το Δήμο Πολυγύρου πολύ ψηλά. Να γίνει ένας Δήμος πρότυπο, ένας Δήμος που να κάνει περήφανους τους δημότες του!!

Απέναντι στη στασιμότητα, στην απραξία και στο λαϊκισμό, εμείς έχουμε να αντιτάξουμε την δημιουργικότητα μέσα από την κοινωνική σύνθεση, την υπευθυνότητα μέσα από την κοινωνική συναίνεση και την απόλυτη διαφάνεια. Θέλουμε να λέμε την αλήθεια στους συνδημότες μας ώστε  μαζί τους να μπορούμε να διεκδικήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση την οικονομική και θεσμική αναβάθμιση του Δήμου μας και θα το πετύχουμε!!

Ιωάννης Μαυρουδής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πολυγύρου
με τον συνδυασμό Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο του υποψηφίου
Δημάρχου Πολυγύρου, κυρίου Αθανασίου Αβέρη

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη