Σε αδιέξοδο την κυβέρνηση - Θα ζήσουμε σκηνικό 2015


Ολο και περισσότερο απομακρύνεται η ελπίδα δανειστές και ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου.

Πλέον το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό με τα τρία «όχι» από την Ευρώπη. Πρώτον, να μην πάρει η ελληνική πλευρά ρύθμιση χρέους. Δεύτερον, το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα, χωρίς όμως συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις. Και τρίτον, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με τους Ευρωπαίους και ειδικά τη Γερμανία να μην αφήνουν περιθώρια για την επίτευξη βελτιωμένης λύσης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup και σε συνδυασμό με τις ανώνυμες διαρροές από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι η Αθήνα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι, η κυβέρνηση απειλεί -εδώ και καιρό- με προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου για να βρεθεί πολιτική λύση.

Οι κινήσεις και οι εξελίξεις αυτές, πάντως, μόνο προβληματισμό προκαλούν στην ελληνική κοινωνία, αφού ξυπνούν μνήμες από το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έφτασε μια ανάσα από τη χρεοκοπία.  


Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση 

Ενώ την Πέμπτη η κυβέρνηση υποστήριζε ότι «οι διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα», σήμερα άλλαξε στάση και προσπάθησε να τις υποβαθμίσει, μιλώντας για μικρομεσαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Συγκεκριμένα, χθες κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα». Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν πως «μας βγάζουν από το δίλημμα για το εάν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Σήμερα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να υποβαθμίσει τα χθεσινά και συνέστησε σε διάφορους ανώνυμους μικρομεσαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη μιλάνε, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανώνυμα και να ακούν καλύτερα τους προϊσταμένους τους, όπως τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα.
«Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και διεμήνυσε προς κάθε πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί -στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου- οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος.

«Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις, μετά από δύο χρόνια που "τρέχει" το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες».


Υποδείξεις Τζανακόπουλου σε Σόιμπλε

Να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση, κάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Τζανακόπουλος. «Ο κ. Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά -ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup- και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.



Η διαρροή για το QE που έβαλε φωτιά

Χθες, αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μία και μόνη πρόταση, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις. 


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει μία θετική κίνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για το ελληνικό χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι τεχνικά και θεωρητικά είναι δυνατή μια θετική δήλωση από την πλευρά της ΕΚΤ για το χρέος, που όμως θα έρχεται σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ το οποίο επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Επίσης, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να δρομολογήσει είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.

Πάντως, μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να έστειλαν μήνυμα πως αν δεν βρεθεί λύση το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου χαμήλωσαν εμφανώς τον πήχη και αλλάζουν ρότα, λέγοντας ότι αυτό που αναζητούν είναι λύση που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Ενδεικτικό είναι πως και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για καθαρό διάδρομο στην οικονομία, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι «και χωρίς το QΕ δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».

Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη