Τα σύννεφα του πολέμου, πυκνώνουν

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν πληθύνει τα άρθρα, στο διαδίκτυο κυρίως, που αναλύουν άλλοτε προφητικά κείμενα και άλλοτε πιο επισταμένες αναλύσεις σχετικά με την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός Παγκοσμίου Πολέμου.
Ουδείς των κοινών θνητών δύναται πραγματικά να γνωρίζει ποιοι ακριβώς είναι οι σχεδιασμοί – αν υπάρχουν – όσο κι αν συχνά προωθείται η ιδέα πως μια τέτοια σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
Ποιά βεβαιότητα, όμως, μπορεί να εκφράσει κάποιος όταν οι παγκόσμιες Γεωπολιτικές ισορροπίες είναι σε συνεχή δυναμική κίνηση;
Κρατώντας στο μυαλό μόνο τα θεμελιώδη στοιχεία και ό,τι μπορεί ένας καθημερινός άνθρωπος να αποκωδικοποιήσει, πρέπει να παραδεχτούμε πως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν μπορεί να απορριφθεί ως παντελώς αβάσιμο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το απονενοημένο σενάριο μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να μετατραπεί σε μία αδιανόητη πραγματικότητα.
Η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται πως είναι πραγματική σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων.




Ακριβώς όπως στο Σκάκι η στρατηγική επικεντρώνει όλες τις τακτικές της γύρω από λίγα συγκεκριμένα τετράγωνα της σκακιέρας, έτσι και η Γεωπολιτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με επίμαχο το «τετράγωνο» της Συρίας φαίνεται ότι σοβαρεύει.
Η Συριακή Κρίση πέρασε από πολλές διακυμάνσεις συγκρούσεων και συμμαχιών όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων. Τώρα όμως ξεκαθαρίζει και οι 2 γίγαντες ισχύος, Αμερική και Ρωσία, δε δείχνουν να τα βρίσκουν. Αυτό είναι δυνητικά αιτία σοβαρής ανησυχίας.
Το κακό, ιστορικά, πάντοτε ξεκινούσε από το διαζύγιο της κοινής λογικής με την Στρατηγική.
Ένα μεγάλο ποσοστό των απλών πολιτών παγκοσμίως θεωρεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσει η ανθρωπότητα την ίδια τρέλα. Κι όμως η Ιστορία δυστυχώς δεν είναι με το μέρος τους.
Τα Συμφέροντα, η Υψηλή Στρατηγική και οι κρυφές διεργασίες είναι μεν αδύνατον να εντοπιστούν από τον μέσο άνθρωπο που δεν έχει πρόσβαση στην απόρρητη πληροφορία, μπορεί όμως να διαβάσει τα σημάδια μιας αυθεντικής κόντρας. Και αυθεντική κόντρα πλέον έχουμε, ξεκάθαρα και με σαφήνεια διατυπωμένη, ειδικά μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Η γειτνίαση της Ελλάδας με την περιοχή είναι δυστυχώς ακόμα ένας παράγοντας ανησυχίας, καθώς μια δραματική εξέλιξη θα μπορούσε να μας συμπαρασύρει, την ίδια στιγμή που η στάση της Τουρκίας είναι εξίσου αποσαφηνισμένα εχθρική.




Υπάρχει και η σκέψη που λέει ότι τα έχουμε ξαναδεί αυτά και τζάμπα η ανησυχία.
20 ή 30 χρόνια πριν οι συνθήκες δεν ήταν ίδιες. Οι παίκτες είναι πλέον πολλοί και ισχυροποιημένοι. Η Ρωσία, η Κίνα και η ίδια η Αμερική είναι πλέον αντιμέτωπες με υπαρξιακά ερωτήματα ισχύος στα οποία έρχονται αντιμέτωπες υπό συνθήκες αλληλοεξαρτώμενων αποφάσεων.
Μέσα στην παγκόσμια σκακιέρα η θέση της Ελλάδας είναι γεωστρατηγικά κρίσιμη.
Το Αιγαίο σαφώς Μήλον της Έριδος και η άλυτη σύγκρουση στο έδαφος της Συρίας μία τεράστια πληγή που έχει κακοφορμίσει.
Κοιτώντας κατάματα την πραγματικότητα της εποχής μας και αποφεύγοντας την αντανακλαστική αντίδραση της αισιοδοξίας που πάντοτε γαληνεύει την καθημερινότητα - μέχρι αυτή να αποδειχθεί απλώς ακόμη ένα ευχολόγιο - μπορούμε να δούμε τα σύννεφα που στριμώχνονται από πάνω μας … βαραίνουν με εκείνο το χρώμα το Μολυβί και με εκείνη τη γρήγορη κίνηση που σε αναστατώνει.




Αν αυτό συνδυαστεί και με την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση που υφέρπει και άλλοτε καταλαγιάζει για λίγο και άλλοτε επανέρχεται στο προσκήνιο, ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ δεν είναι καλά.
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε Προ-πολεμική περίοδο που έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει τους πεσιμιστές.
Οι δε άμεσα εμπλεκόμενοι είναι τόσο αλληλοεξαρτώμενοι που ένα τοπικό φαινομενικά γεγονός θα λειτουργήσει σαν αλυσιδωτή αντίδραση μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών.
Το καζάνι αντικειμενικά  βράζει….



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη