Οριακή ήταν η νίκη του «ναι», στο δημοψήφισμα στην Τουρκία.


Οριακή ήταν η νίκη του «ναι» που υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα στην Τουρκία


Με καταμετρημένο το 99,92% των ψήφων, το «ναι» ελάμβανε 51,23%, έναντι 48,77% του «όχι». Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα υψηλή (85,85% – 49,2 εκατομμύρια σε σύνολο 57,3 εκατομμυρίων).
Ο Ερντογάν μέσω κύκλων του είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο», ενώ λίγο αυτή την ώρα και αφού είχε προηγηθεί ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ από την Άγκυρα, ο Ερντογάν έκανε διάγγελμα από την Κωνσταντινούπολη. «Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας » δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.




Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του «ναι» ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του «όχι».

Όπως ανέφεραν πηγές από το γραφείο του, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.




Οι δύο «Τουρκίες»
Τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως ο χάρτης των περιοχών που ψήφισαν «ναι» και «όχι», ωστόσο, αναδεικνύουν «δύο Τουρκίες»: Το όχι στον σουλτάνο Ερντογάν επικρατεί στις μεγάλες πόλεις και τα παράλια της χώρας, ενώ το ναι στη συνταγματική αναθεώρηση είπε η ενδοχώρα και οι κατά τεκμήριο φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη- «έδρα» του Ερντογάν, αφού έχει διατελέσει δήμαρχος της Πόλης: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, το «όχι» φαίνεται να προηγείται με 50.91%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.09%.
Στην πρωτεύουσα Αγκυρα, με καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων το «όχι» προηγείται οριακά με 50.14%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.86%.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη