Header Ads

Το αδιάφορο βλέμμα των κατοίκων του φραπεδιστάν

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Η μεγαλύτερη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ψάχνει ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων. Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία προσφέρουν γη και ύδωρ (και ήλιο). Η Ελλάδα γιατί αδιαφορεί;

Η Tesla, η αμερικανική βιομηχανία που κατασκευάζει τα πιο εξελιγμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο, προτίθεται να πραγματοποιήσει  μία σημαντική επένδυση στην Ευρώπη.
Η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών και οχημάτων, αντίστοιχο εκείνου που δημιουργεί στη Νεβάδα. Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Εντάξει, αλλά για ποιο λόγο μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο; Δεν μας ενδιαφέρει. Όμως θα έπρεπε. Η Tesla δεν έχει αποφασίσει, ακόμα, σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα εγκαταστήσει το εργοστάσιό της. Και καθυστερεί για ευνόητους λόγους. Ακούει προσφορές. Η ολλανδική κυβέρνηση θα καταθέσει επίσημη πρόταση προς την εταιρεία. Αλλωστε εκεί λειτουργεί μία μικρή γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων. Ωστόσο αυτή η μονάδα χρειάζεται φθηνή ηλιακή ενέργεια. Για αυτό, άλλωστε, επελέγη και η Νεβάδα στις ΗΠΑ. Συνεπώς η Tesla θα πάει σε ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη υποδείξει, προς την Tesla, σημεία όπου θα μπορούσε να εγκαταστήσει τη μονάδα παραγωγής. Η Πορτογαλία έχει φτιάξει και group στο facebook με το οποίο διεκδικεί τη φιλοξενία της επένδυσης. Ηδη 49.000 άνθρωποι υποστηρίζουν την προσπάθεια.
Ξέρω πώς ακούγεται φαιδρό, πώς θυμίζει τα της διαστημικής υπηρεσίας, όμως ο Πρωθυπουργός που συνεχώς καλεί τους επενδυτές στην Ελλάδα, θα μπορούσε να ρίξει μία ματιά στο θέμα. Μεταξύ μας, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει το τζετ (που δεν καίει και τίποτα και ίσως ενδιαφέρει την Tesla), να πάει στον επικεφαλής της εταιρείας και να του πετάξει τον χάρτη της Ελλάδας στα πόδια. Να διαλέξει αυτός το σημείο και, εν ανάγκη, να αρχίσουμε εμείς να σκάβουμε με τα χέρια. Βέβαια υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Tesla ενδιαφέρθηκε να έρθει στην Ελλάδα το 2012, τα στελέχη της όμως διέκριναν προβλήματα για αυτό και επέλεξαν τελικά την Ολλανδία.
Διόλου απίθανο να συνέβη κάτι τέτοιο, ακούγεται απολύτως φυσιολογικό. Είναι βέβαια να απορείς πώς άνθρωποι που κάνουν δουλειές δισεκατομμυρίων κοίταξαν προς την Ελλάδα, αλλά λέγεται ότι σε κομβικές στελεχιακές θέσεις υπάρχει ενδιαφέρουσα ελληνική παρουσία. Θα μπορούσε τώρα η Tesla να εξετάσει ενδεχόμενη επένδυση στην Ελλάδα; Μη δουλευόμαστε. Εδώ δεν θα επενδύαμε εσείς και εγώ, γιατί να έρθουν αυτοί; Διότι ακόμα και αν έλεγαν ότι θα κάνουν την τρέλα και το ψυχικό, πρώτα θα μάθαιναν ότι στο σημείο ανέγερσης του εργοστασίου ζει σπάνιο είδος βατράχου που συμμετέχει στη διατροφική αλυσίδα απειλούμενου κορμοράνου. Και μετά θα ήταν η τοπική κοινωνία που θα αντιδρούσε για «το δηλητήριο που ποτίζουν τα παιδιά μας», τη ζημιά στον τουρισμό, την καταστροφή ενός τοπίου απαράμιλλης ομορφιάς. Θα ακολουθούσαν τα συνδικάτα, οι πολιτικοί με το μερίδιο στις προσλήψεις, οι τοπικοί παράγοντες που θα έτριβαν το μουστάκι περιμένοντας να πάει το χέρι προς την τσέπη. Και λίγο πιο κάτω θα στάθμευαν τα πούλμαν της ασυμβίβαστης Αριστεράς που καταγγέλλει το σύρσιμο της χώρας πίσω από τα βρώμικα δολάρια.
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι αν όντως επιδιώκαμε, ως χώρα, μία εξωστρεφή, αναπτυξιακή διέξοδο, οφείλαμε να έχουμε κινητοποιηθεί όπως για τη συμμετοχή του Αντετοκούνμπο στο All Star Game. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Για την Ελλάδα η Tesla υπάρχει μόνο ως… τα υπερόπλα που είναι κρυμμένα στον Ολυμπο από την ομάδα «Εψιλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Από το Blogger.