Header Ads

Ο Αλμούνια δίνει στεγνά τον Καραμανλή και τον θεωρεί ανίκανο!!!!


Κόλαφος για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος τοποθετείται στο ζήτημα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.
Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Αλμούνια χρησιμοποιεί πολύ σκληρά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή κατηγορώντας τον ότι σκεφτόταν τις εκλογές του 2009 και όχι τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση ανίκανη.
Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους.
«Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, αλλά όχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των στατιστικών, διότι η κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά, που ήταν και χρονιά εκλογών, ας μην ξεχνάμε, ήταν απολύτως παθητική» σημειώνει ο πρώην Επίτροπος.
«Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την κυβέρνηση»
Και προσθέτει «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.
Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.
Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους».
Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας της και της ενασχόλησής της με τις εκλογές.
Επισημαίνει, ακόμη, ότι μερικούς μήνες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει μια έκθεση στο Eurogroup και είχε τονίσει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας «αν δεν υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας, το έλλειμμά σας θα ξεπεράσει το 10%».
«Αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια και συνεχίζει «Μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε «Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%. Αυτή είναι η ιστορία.
Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Κ. Καραμανλής: «Ασ' τα αργότερα»

Ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι ήθελε να λάβει μέτρα αλλά δεν τον... άφηναν


«Εγώ ήθελα να λάβω μέτρα γιατί έβλεπα την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κανένας άλλος στην κυβέρνηση δεν ήθελε. Ο Καραμανλής είχε δεμένα τα χέρια του γιατί είχε την πλειοψηφία ενός μόνο βουλευτή. ‘Ασ’ το για αργότερα’ μου έλεγε. Ορισμένοι βουλευτές απειλούσαν ότι θα καταψήφιζαν τα μέτρα και θα πηγαίναμε σε εκλογές». 

Αυτό αποκαλύπτει σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Αλογοσκούφης, καθηγητής Οικονομικών σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποστασιοποιημένος πλήρως, όπως σημειώνει, από την πολιτική αλλά όχι και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, αφού ζητήθηκε επανεξέταση του «πόθεν έσχες» του. Η αποστασιοποίηση από την πολιτική όμως δεν σημαίνει ότι δεν ομιλεί, αφού αναφέρει: «Δεν καίγομαι να επανέλθω στην πολιτική. Θα παρεμβαίνω όταν και όπου απαιτείται για να στηρίξω την πατρίδα μου».

O κ. Αλογοσκούφης δεν πρόκειται, όπως λέει, να παραμένει σιωπηλός σε ό,τι αφορά την πολιτική του. Άλλωστε, όπως σημειώνει, «δεν φοβάμαι τις εξεταστικές επιτροπές. Τι είδουςΕξεταστική Επιτροπή λένε ότι θα κάνουν για την οικονομία;Για να διαπιστώσουν τι γινόταν τότε στην οικονομία και τι γίνεται σήμερα; Να συγκρίνουμε την κατάσταση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την ανεργία και την κατάσταση πώς είναι σήμερα. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να κάνουν Εξεταστική, γιατί θα έρθουν όλα στο προσκήνιο».

Με μοναδικές πολιτικές παρέες τον πρώην πρωθυπουργό κ.Κ. Καραμανλή και «καμιά φορά τον κ. Ι.Παπαθανασίου», όπως λέει, επιχειρεί να «απενοχοποιήσει» την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας την τετραετία 2004 - 2008, όχι όμως και να«απενοχοποιήσει» την πολιτική της ΝΔ από το 2008 ως τις εκλογές που έφεραν το ΠαΣοΚ στην εξουσία. Αποκαλύπτει ότι από το 2004, μόλις δηλαδή η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, από τις πρώτες επαφές που είχε στο Εco/Fin με ομολόγους του ετέθη επί τάπητος - και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο - το ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
«Καμένη γη»

«Παραλάβαμε μια πολύ δύσκολη 
κατάσταση το 2004 από το ΠαΣοΚ, με ελλείμματα και κυρίως με την αμφιβολία τι πρόκειται να γίνει στην οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2004, με τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας είπαν κοφτά:“Πρέπει να προσφύγετε στο ΔΝΤ, δεν γίνεται διαφορετικά”. Στην αρχή επιχείρησαν να μας πουν ότι κακώς μπήκαμε στην ΟΝΕ, ότι δεν έπρεπε καν να είμαστε μέλη της ευρωζώνης. Σε διάστημα λίγων ημερών είδα τον κ. Νικόλα Σαρκοζί, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών, τον κ. Αϊχελ, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στηνκυβέρνηση του κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς και τον πιο σκληρό τότε απ΄ όλους, τον Ολλανδό κ. Ζαλμ. Αυτός έλεγε περισσότερο ότι πρέπει να προσφύγουμε στο ΔΝΤ»

Τελικά η προτροπή ορισμένων ευρωπαίων ομολόγων του κ. Αλογοσκούφη στο Εco/Fin να προσφύγει η Ελλάδα από το 2004 στο ΔΝΤ δεν έγινε δεκτή (ούτε βεβαίως γνωστή) από την κυβέρνηση της ΝΔ που φοβόταν το πολιτικό κόστος. Τότε, όπως ειπώθηκε, προτιμήθηκε η λεγόμενη «ήπια προσαρμογή στην οικονομία» την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε σημαία. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι επιχείρησε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να «μαζέψει τα ελλείμματα», μόνο που με την «ήπια προσαρμογή» η χώρα μπήκε σε επιτήρηση. Τα ελλείμματα ωστόσο έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όχι, όμως, κατά τον κ. Αλογοσκούφη, ως το 2007: «Εν συνεχεία ήρθαν η πολιτική κρίση, με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε η κυβέρνηση, η σκανδαλολογία, η οικονομικήκρίση, η προοπτική των πρόωρων εκλογών και δεν ελήφθησαν μέτρα» δικαιολογείται ο τέως υπουργός Οικονομίας.

Εξηγήσεις

Τι έλεγε όμως για όλα αυτά ο τέως πρωθυπουργός; «Ο κ. Καραμανλής τα γνώριζε, τα έβλεπε,προσπαθούσε. Δεν μου είπε ποτέ να μην κάνω το ένα ή το άλλο, δεν διαφωνούσε, τα ζούσε όλα αυτά, αλλά είχε την πολιτική πίεση. Διέθετε, βλέπετε, ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Μου έλεγε απλώς “άσ΄ τα για αργότερα”, είχε πλήρη συνείδηση τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία» αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης και αποκαλύπτει πώς έμεινε εκτός κυβερνήσεως το 2008: «Δεν ήμουν διατεθειμένος να παραμείνω στην κυβέρνηση αν η κυβέρνηση δεναποφάσιζε να λάβει μέτρα. Ο κ. Καραμανλής δεν φαινόταν διατεθειμένος να λάβει μέτρα γιατί υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. Ασε τότε που πολλοί στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι το πολιτικό κόστος, μας έλεγαν να πάρουμε πίσω και αυτά τα μέτρα που είχαμε λάβειΟ κ. Καραμανλής πάντως κατά την προεκλογική περίοδο είπε όλη την αλήθεια στο λαό. Γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε».Υπάρχουν όμως δύο σημεία για τα οποία ως τώρα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και αυτά αφορούν την απογραφή στην οικονομία, για την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ εδέχθη ισχυρότατη κριτική από το ΠαΣοΚ (και προσωπικά από τον κ. Γ. Παπανδρέου ), και τα ψεύτικα (όπως χαρακτηρίστηκαν τότε) στατιστικά στοιχεία για τα οποία μια ολόκληρη χώρα έχασε την αξιοπιστία της. 

«Την απογραφή δεν την κάναμε εμείς,δεν δώσαμε εμείς εντολή να γίνει αλλά η Εurostat»λέει ο κ. Αλογοσκούφης και υποστηρίζει ότι η Εurostat ζητούσε να γίνει αυτή η απογραφή από το 2002, τότε που υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης.

«Λανθασμένες οι προβλέψεις Παπαθανασίου»
Όσον αφορά τα«λανθασμένα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα»,ο κ.Αλογοσκούφης λέει ότι δεν ήταν«λανθασμένα» αλλά«λανθασμένες προβλέψεις του κ.Παπαθανασίου».Και αναφέρει:«Προέβλεπε, π.χ.,ότι το έλλειμμα θα είναι 6% και δεν ήταν αυτό.Και ξέρετε γιατί συνέβαινε αυτό; Επειδή αργούσαν να έρθουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Και σήμερα δεν γίνεται κάτι παρόμοιο;Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα είναι εφέτος γύρω στο 9% και, όπως αποδείχθηκε, έφτασε στο 10,6%;». 

Παρά ταύτα,ο κ.Αλογοσκούφης,ο οποίος,όπως λέει, «καταφέραμε με την πολιτική μας κυρίως στη φορολογία να βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση», τάσσεται υπέρ ορισμένων σημείων του μνημονίου (τα οποία θεωρεί αναγκαία), πλην όμως εμφανίζεται αντίθετος με τη στρατηγική που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση:«Είναι λανθασμένη. Υπάρχει ένα αλαλούμ στη φορολογική πολιτική χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική. Έπρεπε να είχαν δοθεί προτεραιότητες στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα, των ασφαλιστικών ταμείων, στις αποκρατικοποιήσεις και μετά να έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Έπρεπε να είχαν μαζευτεί τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις». 

Και προσθέτει:«Τώρα είναι αργά. Χάλασε το κλίμα. Η οικονομία μεταφράζεται σε κλίμα. Και το κλίμα αυτό το τσάκισαν. Δεν είναι εύκολο πια να το επαναφέρεις. Και με αυτά που λέει η ΝΔ, ότι χρειάζεται ανάπτυξη, όλοι συμφωνούν, μόνο που δεν λέει πώς να κάνεις αυτή την ανάπτυξη».
Από το Blogger.