Header Ads

Ο Τσίπρας εκλιπαρεί τη Μέρκελ


Tsipras γονυπετής προς Μέρκελα


-Δεν έχω να πληρώσω μισθούς και συντάξεις! 


Μέρκελα προς κάθιδρο Tsipras


-Κούρεψε τις καταθέσεις ή παραιτήσου!

To σενάριο η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζει να μπαίνει στο τραπέζι καθώς οι δανειστές δεν φαίνεται να συγχωρούν τις Υποκλοπές των στελεχών του ΔΝΤ παρότι επίσημα δεν αναφέρονται στο θέμα. Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ ήταν  ψυχρολουσία για την κυβέρνηση καθώς τόσο ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης, όσο και ο Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Από αυτή την άποψη πρόκειται για μια ολέθρια ήττα της κυβενητικής επιλογής να κάνει ολομέτωπη επίθεση στο ΔΝΤ με την ελπίδα να το ξεφορτωθεί. Αλλά ακόμη κι αν η κυβέρνηση πετύχει την απόσυρση του ΔΝΤ από το σχήμα των δανειστών ποιος θα υπερασπίζεται το κούρεμα του χρέους με το σθένος που το κάνει το Ταμείο;
Ο Σόιμπλε παθαίνει αλλεργία μόνο και μόνο στο άκουσμα της πρότασης. Η κυβέρνηση τώρα με τα Ταμεία να έχουν στεγνώσει από τις εξαντλητικές διαπραγνατεύσεις του 2015 και τον χρόνο να μετράει σε βάρος της δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποκύψει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα που θα εξαναγκάσουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της να γίνουν Ρουβίκωνες και να στραφούν αυτή τη φορά εναντίον της. Αυτό θα μπορούσε να είναι η κατάληξη του σχεδιασμού των δανειστών οι οποίοι φαίνεται να έχουν αποφασίσει την εν ψυχρώ εκτέλεση του Τσίπρα και τώρα επιλέγουν το φονικό όπλο. 
Τον αναγκάζουν να τους πει:

-Δεν έχω να πληρώσω μισθούς και συντάξεις!

Για να πάρει την απάντηση:

.Κούρεψε τις καταθέσεις ή παραιτήσου!

Τα ίδια έπαθε και ο Αντωνάκης (Σαμαράς) το καλό παιδί, που πίστεψε στην ματαχτσού Μέρκελα η οποία τον άδειασε και τον έστειλε στο σπίτι του.

Η Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον μίλησε ανοιχτά απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Σώκου:
“Είχαμε εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πραγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων”.

Μετά από μία σειρά συναντήσεων μεταξύ των βασικών παικτών της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά την διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ίσως να βρέθηκε η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο  που υπήρχε ανάμεσα στους θεσμούς στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στα κατά πόσο τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα ικανοποιούν τους συμφωνηθέντες στόχους.
Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει 3.6 δις  ευρώ  επιπλέον μέτρα ( 2% του ΑΕΠ) από αυτά που ήδη γνωρίζουμε και συζητούνται με τους θεσμούς ( δηλαδή τα 5,4 δισ). Αυτά όμως τα περαιτέρω μέτρα  θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα νομοθετήσει  αλλά να  τα εφαρμόσει μόνο εάν χρειαστεί, αν δηλαδή δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Η πρόταση για “μέτρα εν αναμονή” 3.6 δισ είναι ο συμβιβασμός που προτείνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτή την στιγμή υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μέτρα αξίας 2.5%- 3% του ΑΕΠ τα οποία έχουν συμφωνηθεί θα έχουν το και αποτέλεσμα του 3.5 % πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα 1.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 πολύ μακριά από το 3.5% που είναι συμφωνημένο από τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους η παραπάνω πρόταση είναι η συμβιβαστική λύση που έχει βρεθεί αυτή την στιγμή προκείμενου να γεφυρωθεί το χάσμα των εκτιμήσεων. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση πάλι την Αθήνα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος για μέτρα εν αναμονή- αλλά 3.6 δις μέτρα πέρα αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι. Επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων μπορεί να έχει και άλλη μία αρνητική επίπτωση, να στείλει στην αγορά το μήνυμα ότι υπάρχει  περίπτωση η Ελλάδα να μην πετύχει τους στόχους, καθώς θα έχει νομοθετήσει για αυτό το ενδεχόμενο, ενώ τα περαιτέρω μέτρα μπορεί να  επιτείνουν την ύφεση.
Πως μπορεί να τα δεχθεί όλα αυτά ο Τσίπρας; Υπάρχει τρόπος να αποδράσει (απειλεί με παραίτηση ο Τσίπρας γράφει ο Χατζηνικολάου) από όλα αυτά και ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο τρόπος;
Τι θα λέγατε για το κούρεμα των καταθέσεων-120 δις ευρώ υπάρχουν στις τράπεζες. Θα ανεχτεί ο λαός που μαστιγώνεται 6 χρόνια τώρα να του κουρέψουν και τις καταθέσεις;
Αυτός είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να μην εξαναγκασθεί ο Τσίπρας, ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα Μνημόνια, να εφαρμόσει το πιο σκληρό και κυρίως το πιο αναποτελεσματικό Μνημόνιο. Αυτό που θα βάλει ταφόπλακα στον ιδιωτικό τομέα. Όσο για τον λαό έχει δείξει ότι είναι τόσο προδότης που ακόμη και το κούρεμα των καταθέσεων θα ανεχτεί.
Άλλωστε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λεφτά στις τράπεζες όπως εξομολογήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη ο δήθεν πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Από το Blogger.